sv

Nyheter

Årskrönika 2014

15 januari 2015

     

    År 2014 är till ända. Bygglogistikcenter inom Norra Djurgårdsstaden har utvecklats under året som gått och många nya erfarenheter har vi fått. Vi har tillsammas förbättrat metoder för bättre bygglogistik inom Norra Djurgårdsstaden. Mycket har hänt och här är ett axplock från året 2014.

    Under året har vi arbetat med att utveckla vårt utbildningsprogram för både Normal- och Expertutbildning. Vi har arbetat med både tekniken kring säkerhet och skalskydd. Under året har vi fått in en tredje generation grindsystem och bytt ut ID06-systemet vilket har varit ett stort arbete. Byggplatsinformationen har fått en ny design och vi har kämpat med funktionen. En ny tjänst har lanserats för att förbättra vardagen för alla som arbetar på våra byggarbetsplatser – lunchlåda till arbetsplatsen. Under senhösten fick vi igång Unicaboxen som ett test kring att få snabb och effektiv lunch till arbetsplatsen.

    Positiva händelser under året har blad annat att vi genomfört ett antal ID06-kontroller med bra effekt. Från att 50-60 personer inte har haft ID06-kort eller registerat kort har detta minskat till 5-10 personer per kontroll vilket är mycket bra. Vi kan också konstatera att vi minskat antalet mindre fordon på arbetsplatsen med upp till 75% jämfört med en vanlig arbetsplats genom samlastning och samdistribution via BLC. Efterfrågan på bas- och tilläggstjänster ökar bl a kort- och långtidslagring, inbärning, maskinresurser m m. Återvinning av bergmaterial har varit ett positivt inslag i vårt projekt där vi sparat många transporter till och från Hjorthagen genom att återanvända bergmaterial. Inom forskning och utveckling har vi i år beviljats både medel från SBUF för forsking i Norra 2 kring projekt Viktor Hanson och även Vinnova steg 1 vilket möjliggör att vi under 2015 och framåt kan bidra ännu mer med utveckling kring bygglogistikfrågor i stadsutvecklingsområden.

    En stor händelse är också att bostadsproduktionen i Norra 2 – det första obligatoriska detaljplaneområdet med BLC – startade i augusti 2014. Många nya medborgare har flyttat in i första detaljplanen (Västra) med bygglogistikcenter. Erfarenheter kring samordning av byggtransporter genom BLC och inflyttade ska vi ta med oss framöver

    BLCs anläggning har även utvecklats där vi fått en helt ny tillbyggnad för att kunna genomföra bättre utbildning och seminarier vilket är glädjande för många.

    Bygglogistikcenter är något nytt och med erfarenheter från 2014 som jag tar med mig är att det finns ett stor behov av att diskutera och utveckla metoder för ökad förståelse och att arbeta ännu närmare våra kunder för att bli bättre. Det är våra kunder så som byggherrar, entreprenörer och materialleverantörer som ska komma till tals och tillsammans med staden utveckla tankar och idéer kring hur år 2015 kan bli ännu bättre.

    Ett stor tack till alla inblandade både kunder, personal på BLC och övriga i projektet som gjort detta år till något att komma ihåg. Vi vet att mycket återstår kring utveckling och att alla idéer och synpunkter på hur verksamheten är välkomna. Vårt uppdrag är ju att skapa effektiv bygglogistik och tillföra byggbranschen kunskap om detta – detta vill vi leverera!

    Fredrik Bergman, Genomförandeprojektchef Norra Djurgårdsstaden

     
     
    /